Algemeen
De Krachtenwijzer is een digitale tool, gebaseerd op de Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM), die een gedetailleerd inzicht geeft in de mate waarin iemands zelfredzaamheid berust op eigen kracht, op eigen netwerk en op professionele hulp. Door deze te verdelen over verschillende levensdomeinen wordt inzichtelijk op welke gebieden iemand wel of geen hulp nodig heeft en wat de gevolgen zijn wanneer een van de pijlers wegvalt. Vervolgens kan er - in samenspraak met je cliënt - doelgerichte en passende ondersteuning ingezet worden.
Deze online tool is geschikt voor alle doelgroepen met een hulpvraag en kan ingezet worden door bijvoorbeeld wijkteams, zorginstanties en gemeenten.
De Krachtenwijzer kan als alternatief voor de Intake worden ingezet als jouw organisatie dit bij Jouw Omgeving afneemt.
Krachtenwijzer instellen
- Navigeer vanaf jouw dashboard naar het dashboard van je cliënt en klik op Krachtenwijzer.
- Kies voor Nieuw concept.
- Je beslist samen met de cliënt of je een Algemeen beeld en/of Perspectief invult. Deze onderdelen zijn niet verplicht.
- Klik vervolgens op Krachtenwijzer instellen. Er moeten een aantal dingen worden ingesteld om optimaal van de Krachtenwijzer gebruik te kunnen maken:
- Als er wordt aangegeven dat de cliënt verantwoordelijk is voor het voeren van een meerpersoonshuishouden worden de domeinen uit het ZRM Huishoudenssupplement geactiveerd.
- Als er wordt aangegeven dat de cliënt verantwoordelijk is voor de opvoeding van kinderen worden de domeinen uit ZRM-Huishoudens: Kind(eren) in Gezin geactiveerd.
- Als er wordt aangegeven dat de hulpverlening ook gericht is op ouder(s)/verzorger(s) van de cliënt worden ook voor deze gebruiker(s) de Individuele domeinen en de domeinen ZRM Huishoudens en ZRM Huishoudens: Kind(eren) in Gezin geactiveerd. De ouder(s)/verzorger(s) kunnen worden gekoppeld wanneer zij de rol Guardian hebben ten opzichte van de cliënt.
- Vul de overige gegevens in en klik op Opslaan.
Krachtenwijzer invullen
- Open een domein door erop te klikken. Via info kun je meer informatie lezen over het domein en wat de aandachtspunten zijn voor het invullen.
- Klik op Nu invullen om te beginnen.
- Stel in of er gescoord gaat worden aan de hand van de ZRM-criteria door het schuifje rechtsboven in aan of uit te zetten.
- Als dit uitstaat worden de criteria niet getoond, maar zie je wel de mogelijkheid om via de infoknop gespreksonderwerpen te bekijken die je houvast kunnen bieden tijdens het gesprek.
- Als de zelfredzaamheidsmatrix aanstaat, worden de ZRM-criteria wel getoond onder de score.
- Scoor de zelfredzaamheid: "Hoe gaat het nu op dit domein?". Omschrijf waar de kracht van de cliënt, van het netwerk en van eventueel aanwezige hulpverlening uit te bestaat.
- Indien gewenst, kan er een inschatting van de verdeling tussen deze krachten worden ingevuld. Het doel is inzicht te krijgen in de mate van afhankelijkheid en kwetsbaarheid in het leven van alledag.
- In de vervolgschermen zie je de samenvatting en alle invulmomenten terug. Op deze manier kun je de voortgang monitoren.
- Als je voor een bepaald domein geen verdeling van de krachten en omschrijving hoeft in te vullen, kun je vanuit het overzicht via Scores bewerken snel scoren op het domein. Deze benadering kan ook handig zijn voor een eerste screening van de domeinen. Aan de hand van de scores kan er samen met de cliënt keuzes worden gemaakt over welke domeinen meer aandacht nodig hebben en ze vervolgens gedetailleerder uitwerken.
- Als je domeinen hebt ingevuld, kun je via Toon krachtenverdeling in één oogopslag analyseren hoe het gesteld is met de verdeling van krachten per domein en wat de gevolgen zijn als een van de krachten zou wegvallen.
- Zodra je de ingevulde Krachtenwijzer wil delen met de cliënt pas je de status aan naar Gepubliceerd. Pas dan heeft de cliënt vanuit hun eigen account inzage in de domeinen.
- Als jullie helemaal klaar zijn met het screenen van alle benodigde domeinen, kun je de status wijzigen naar Definitief. Deze is dan niet meer te bewerken.
- Als na verloop van tijd de Krachtenwijzer opnieuw ingevuld moet worden, kun je via Nieuw concept een nieuwe versie aanmaken. De gegevens onder Algemeen beeld, Perspectief en Krachtenwijzer instellen worden automatisch overgenomen van het vorige invulmoment en kunnen worden bijgewerkt.
Domeinen als Aandachtspunt
Het is mogelijk een domein te markeren als ‘Aandachtspunt’. Er verschijnt dan een rood vlaggetje op het domein, waardoor je in één oogopslag kunt zien welke domeinen extra aandacht behoeven. De redenen kunnen uiteenlopend zijn, bijvoorbeeld vanwege ontbrekende informatie of het markeren als bespreekpunt voor het volgende overleg. Het is aan gebruikers zelf om hier wel of geen gebruik van te maken.
- Klik op het tandwieltje van het betreffende domein en kies Markeer als aandachtspunt.
Integratie met Werkplan
Als jouw organisatie gebruikmaakt van het Werkplan is het mogelijk middels de Werkplan-integratie direct vanuit de Krachtenwijzer een Werkpunt aan te maken van een domein.
- Klik op het tandwieltje van het betreffende domein en kies Maak werkpunt. Het werkpunt wordt automatisch aangemaakt in het Werkplan van de cliënt.
- Door op Open werkpunt te klikken opent het Werkplan en kan het werkpunt worden aangevuld met concrete acties.